Tips til en god vuggestuestart

Det er en stor ting, når barselsboblen springer. Din lille, guldklump skal til at tilbringe de fleste af sine vågne timer i selskab med andre end dig, og det kræver selvfølgelig tilvænning (for jer begge to!). Jeg har herunder forfattet en række tips, som skal hjælpe med at give dig og guldklumpen den bedst mulige vuggestuestart 😊

#1 – Vis at du er okay med sitationen

Dit barn læser altid dig for at finde ud af, hvad han eller hun skal synes om den situation I står overfor. Du kender det eksempelvis fra når børn falder og slår sig; de begynder sjældent at græde, hvis mor eller far smiler og siger “op igen”. Farer den voksne derimod over og løfter barnet op og siger “Nååååh, ikke være ked af det,” så bliver resultatet som regel en unge, der hyler i vilden sky. Så når du og guldklumpen træder ind af vuggestuens dør, så smil og sig: “er her ikke bare fedt?”

#2 – VÆR okay med situationen

Det kan godt være, du synes tiden er gået lige en tand for stærkt. Og det kan godt være, du ville ønske hverdagen kunne vente liiiige et par måneder endnu. Du synes stensikkert også, at tanken om at lade fremmede mennesker tage vare på dit barn er (ekstremt) nervepirrende – og det er helt okay! Jeg lover dig, at du ikke er den eneste der har haft det sådan. Men du er simpelthen nødt til at gøre dit barn – og dig selv – den tjeneste, at finde en måde at slutte fred med situationen på. Prøv eksempelvis at fokusere på alle de positive ting det fører med sig, når ens barn starter i vuggestue (mangler du inspiration, kan du læse med her). Tro på, at du og din partner har truffet den rigtige beslutning for jeres barn og jeres lille familie.

#3 – Hav tiltro til pædagogerne

Tro på at pædagogerne ved, hvad de laver. Sandheden er, at de har gjort det her tusindvis af gange før. Der er ikke det, de ikke har prøvet, når det gælder indkøring af små guldklumper. Det er lige meget om din baby er 6 måneder gammel eller om det er en krudtugle på halvandet, der skal køres ind – pædagogerne har erfaring med det hele. Morsyge børn, hidsige børn, ulykkelige børn – pædagogerne har en løsning til hver og en.

#4 – Dit barn har det godt

Husk at selvom din øjesten selvfølgelig(!) er helt unik, så er dit barn altså stadig som børn er flest. Selvom du måske har brugt størstedelen af dit barns liv på at lære at aflæse babysignaler, så er det (irriterende nok) ikke rocket science for rutinerede vuggestuepædagoger. De ved udemærket, hvordan de skal aflæse, om et barn er træt, sultent, overstimuleret eller trist.

#5 – Hav god tid(!!!)

Hvis det er muligt, så sørg for guds skyld for at have god tid til at køre dit barn ind. I gennemsnit bliver børn syge otte gange i løbet af deres første leveår – og der er ret stor sandsynlighed for, at cirka alle otte gange bliver, når de er startet i daginstitution. Børn er små, omvandrende bakteriebomber, og når dit barn starter i vuggestue, bliver hans eller hendes immunforsvar for alvor sat på prøve. Derfor kan det være en god idé at planlægge indkøringen efter, at din guldklump godt kan risikere at tage et par sygedage – eller ti i den første tid. Det er super stressende, at have sat en uge af til indkøring, hvis lille Gulliver-August er syg tre ud af fem dage. Klarer I indkøringen uden sygedage, kan du jo altid nyde al den ekstra fritid, du pludselig har fået forærende 😉

#6 – Skab tryghed

Sørg for at dit barn har noget med, der giver tryghed – eksempelvis en nusseklud, et tøjdyr eller lignende. Har I muligheden for det, kan det eksempelvis også være en god idé, at lille Elvira-Magnolia har sin egen dyne eller voksipose med, som kan give lidt ekstra velkendt, når hun skal puttes et helt nyt sted. Et lille fotoalbum med billeder af mor, far, yndlingslegetøj og andre velkendte ting hjemmefra, kan også være en rigtig god tryghedsskaber. Skal dit barn have sutteflaske i vuggestue, kan det også være en idé at han eller hun får lov at starte med en velkendt flaske hjemmefra.

#7 – Der skal være navn på alt

(indeholder  affiliatelink)
Vil du undgå at stå på hovedet i vuggestuens kasse med glemte sager hver og hveranden dag, er det en ualmindelig god idé at få skrevet navn på  a l t  hvad der kommer inden for vuggestuens fire vægge. Tøj, sutter, legetøj, bamser, sko, overtøj – der skal navn på det hele! Den allermest brugte løsning er navnemærker, som hurtigt og nemt klistres på, og som tåler både opvaskemaskine og vaskemaskine.

 👉🏼 Design dine egne navnemærker lige her 👈🏼

#8 – Skal far eller mor stå for indkøringen?

Mange familier vælger – hvis det er muligt – at lade far stå for indkøringen, fordi det ofte er nemmere for far og baby at tage afsked, end det er for mor og baby. Med det sagt, er alle familier jo selvfølgelig forskellige, så måske er det en anden løsning der giver bedste mening hjemme hos jer. Det er i hvert fald noget, I bør finde ud af inden jeres guldklump starter.

#9 – Brug pædagogerne

Det er ganske givet første gang, du er med til at køre et barn ind i vuggestue, men det er bestemt ikke første gang for pædagogernes vedkommende. Så brug dem! De har meget nemmere ved objektivt at forholde sig til, hvad lige netop dit barn har brug for i vuggestuesammenhænge. Så spørg dem til råds, hvis du for eksempel er i tvivl om, hvor længe du skal blive og være med på sidelinjen. Rådfør dig med dem i forhold til, hvordan aflevering og afsked bliver nemmest for dit barn, eller hvordan I bedst øger længden på dit barns tid i vuggestuen.

#10 – Indkøringen fortsætter derhjemme

De fleste fokuserer naturligt nok på, om der bliver tårefyldte, hjerteskærende afskedsscener og om nu pædagogerne kan få sukkermusen til både at spise og sove lur. Det var bestemt også der, jeg selv havde mit fokus. Derfor havde jeg ikke tænkt synderligt over, at indkøringen ikke (nødvendigvis) stopper det øjeblik, du henter dit barn i vuggestuen. Det ér uden tvivl en stor omvæltning for dit barn at starte i vuggestue, og det kan blandt andet påvirke både søvn og appetit. Du vil nok også mærke et øget behov for tryghed og nærvær, og i en periode kan det måske endda kun være mor og/eller far, der dur.

Herhjemme begyndte Cornelia, som har verdens bedste sovehjerte, pludselig at vågne op mod seks gange i timen hele natten. Det var faktisk noget overvældende, når vi ikke havde tidligere erfaringer med gentagne opvågninger, at trække på. Løsningen fandt vi heldigvis allerede den anden nat: I cirka to uger endte Cornelia  med at sove i smørhullet, indtil hun igen var klar til at sove på sit eget værelse. For vores vedkommende giver samsovning dog uroligt nætter og  m e g e t  klatøjede forældre. Derfor jeg nåede en del gange på de to uger at gå i panik over, om det her mon var et arrangement, der var kommet for at blive – hvilket leder mig over i punkt #11 👇🏼

#11 – Alting er en fase

Indkøringen er en fase. De grådkvalte afskedsscener er en fase. Den manglende appetit er en fase. Den dårlige nattesøvn er en fase…. Det er ikke for sjov, at “det er bare en fase” er den mest opslidte forældrekliché – for det passer! Og det gælder sjovt nok også, når vi taler vuggestueopstart. Der er lys for enden af tunnelen! 😉

 Held og lykke 💕

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.