Hvor lagde jeg babyen?

Jeg ved, at mange mødre sværger til vikler, slynger og bæreseler, når de skal have hænderne fri. Jeg selv hører nok nærmere til dem, der synes at det var rigeligt at slæbe rundt på baby i de ni måneder hun lå på den indvendige side. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan se det smarte (og hyggelige) i nogle gange at kunne bære sit barn og stadig have hænderne fri. På en tur i skoven er bæreselen eksempelvis et stort hit herhjemme. Eller de dage, hvor baby er pylret og morsyg, og man stadig gerne vil lave andet end at sidde i sofaen med armene fulde. Så sidder du som gravid eller nybagt mor og overvejer, om du skal anskaffe dig en bæresele, vikle eller slynge, så siger jeg “go for it!”

Men (!) baby skal jo ikke altid hænge på sin mor – ikke kun fordi det er tungt i længden, men også fordi dit barns motoriske udvikling afhænger af, at han eller hun har mulighed for at bevæge sig frit. Først og fremmest er det vigtigt at baby ligger en hel masse på maven, så ryggen bliver stærk og klar til at han eller hun kan sidde, stå og gå. Det er også med udgangspunkt i at ligge på maven, dit barn øver sig på at kravle ved at løfte sig op på armene og senere knæene. For at få en god balance er det også rigtig godt at lade baby ligge på siden. Derudover skal din lille øjesten øve sig i at gribe efter legetøj, få fat i sine tæer og ikke mindst trille fra ryg til mave og fra mave til ryg. Alt sammen noget, der klares bedst og sikrest ved at lade baby ligge på gulvet.

Ulempen ved at lade dit barn ligge på gulvet er selvfølgelig, at gulvet kan være både koldt og hårdt at ligge på. Derfor er det en rigtig god idé at finde et underlag til dit barn, som isolerer mod kulde og som kan afbøde mislykkede forsøg for at trille rundt. Du skal dog være opmærksom på, at underlaget ikke bliver for blødt, så barnets bevægelighed hæmmes. Madrasser, tykke tæpper og dyner er ikke ideelt underlag for babys motoriske udvikling. Derimod har dit barn brug for et fast – og gerne skridsikkert – underlag, når han eller hun skal ligge selv (eller sammen med dig, selvfølgelig). Her er et skumgulv en rigtig god idé, da det både isolerer mod kulde og er rart at ligge på, samtidig med, at det er fast nok til at baby kan udfolde sig i den helt store omgang babygymnastik.

Fra byggeplads til legehjørne

Min umiddelbare tanke, da jeg gik i gang med at kigge på skumgulve var: “jeg magter ikke, at have sådan et multifarvet helvede til at ligge i min stue…”, men meget hurtigt blev det heldigvis klart for mig, at der er sket meget, siden jeg selv var barn og byggede med skumbrikker på livet løs. I dag er der faktisk virkelig mange flotte (læs: mere afdæmpede) versioner af 90’ernes spraglede skumbrikker (som man også stadig kan få fingrene i, hvis man er til fest og farver). Ingen tvivl om, at babyer er glade for farver, men herhjemme forsøger jeg at holde den vilde farvepalette til legetøj, som meget bekvemt kan pakkes væk, når der kommer gæster.

Jeg endte med at bestille to pakker BabyDan skumgulv med ni brikker i hver. En pakke med ensfarvede, grå brikker og en pakke med tal. Selvom jeg som barn har bygget både skibe, huse, biler og endda hamsterkravlegårde ud af skumbrikker, så måtte jeg alligevel forsøge mig med mange forskellige sammensætninger, før jeg blev helt tilfreds. På ingen tid var vores stue forvandlet til en skum-byggeplads, hvor Cornelia så forundret til mens jeg kravlede rundt og flåede skumbrikker fra hinanden og satte dem sammen på ny. Efter at have testet mange forskellige former, størrelser og farvesammensætninger nåede jeg frem til en kvadrat af 16 brikker. Lysegrå brikker i midten og mørkegrå brikker rundt om. Gulvet måler 120 x 120 cm, som jeg synes er en ideel størrelse, der giver plads til, at Cornelia kan bevæge sig rundt uden at trille ud på trægulvet lige med det samme. Bliver gulvet på et tidspunkt for lille – eller bliver det måske nødvendigt med kanter på, kan jeg altid bestille flere pakker.

Selvfølgelig havde jeg før Cornelia nok nærmere drømt om, at det var et nyt, flot gulvtæppe, der skulle pryde mit stuegulv, men når det endelig skal være, så er det grå BabyDan-gulv faktisk rigtig flot. Jeg er blevet virkelig glad for resultatet, og synes at det er et fint og hyggeligt legehjørne, Cornelia har fået i vores stue – og jeg behøver ikke pakke gulvet væk når vi får gæster 😅.

Brikkerne har både en mat og en blank side, hvor jeg har lagt den blanke side opad fordi jeg tænker, at den er nemmest at rengøre hvis (læs: når) der kommer gylp på. Når Cornelia begynder at sætte af for at kravle, kan det muligvis være en fordel, at vende den matte side opad, da den er nemmere at stå fast på end den blanke. Grunden til, at jeg ikke udelukkende valgte ensfarvede brikker, er også at talbrikkerne giver Cornelia noget at trykke ud og samle igen, når hun bliver lidt større.

… og fra legehjørne til byggeplads

Når Cornelia bliver så stor, at hun ikke længere har behov for et legegulv, kan hun få hele stakken med brikker ned på sit værelse, hvor hun kan gå amok med at bygge. Ud over, at fungere som en sjov måde, at lære at tælle på, kan talbrikkerne eksempelvis bruges som hinkebane (til glæde for vores underbo) eller som en kæmpeterning. Derudover er det selvfølgelig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad hun kan bygge 😀. Hop gerne forbi Pinterest, hvor jeg har lavet en opslagstavle med idéer til skumgulve og andre skumfiduser 😜 (brug linket øverst på siden 👆🏼).

// En kommende skum-bygningskonstruktør

 

PS. Er du sådan en mor, der godt kan unde dit barn lidt fest og farver, så er der lige nu tilbud på alle skumgulve fra Ludi på BabyToys.dk 😁

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.